Om MMA

MMA (Mixed Martial Art) er en fullkontakskampsport som tillater bruk av både slag- og grappling teknikker, stående og på bakken. MMA henter teknikker fra en rekke kampidretter, noen av de mest kjente er: Brasiliansk Jiu Jitsu, bryting, Muay Thai, Kickboxing, Karate pluss en rekke andre kampidretter.

Røttene til moderne MMA kan spores tilbake til antikkens olympiske leker og pankration, og er en av de tidligste dokumenterte fullkontakts kampsportene. Ulike kampsportkonkurranser som inkluderte flere stiler fant sted I Europa, Japan og stillehavsregionen tidlig på 1900-tallet. Kampsporten Vale Tudo, som hadde utviklet seg I Brasil fra 1920-tallet, ble brakt til USA av Gracie-familien i 1993 med grunnleggelsen av Ultimate Fighting Championship (UFC).

Kamper av den mer farligere stilen “vale tudo”, ble med tiden gjort tryggere i UFC ved å innføre regler, som igjen førte til den populære regulerte formen for MMA vi har i dag.

Konkurrenter ble opprinnelig satt opp mot hverandre i kamper med minimale regler med den hensikt å finne den mest effektive kampsporten for ekte ubevæpnede kampsituasjoner. Utøvere tok senere opp flere typer kampsporter, mens arrangører vedtok tilleggsregler for å øke sikkerheten for utøverne og for å fremme allmenn aksept av sporten. Navnet mixed martial arts ble skapt av tv-kritiker Howard Rosenberg i 1993, i sin anmeldelse av UFC. Begrepet vant popularitet da nettstedet newfullcontact.com, et av datidens største nettsteder som dekket sporten.