Muay Thai

om muay thai

Thaiboksing (Muay Thai) omtales ofte som «The Art of the Eight Limbs» (de åtte kroppdelers kunst) siden bruk av hender, legger/ben, albuer og knær er tillatt.
Sporten har sitt opphav i Thailand. Som en grunnregel er angrepsteknikkene basert på bruk av de hardeste punktene på kroppen mot de mykeste punktene på kroppen til motstander.

Mye av dokumentasjonen om thaiboksing forsvant da burmesiske soldater erobret og plyndret Thailands daværende hovedstad, Ayutthaya, i 1767. Det er likevel stor enighet om at thaiboksing er utviklet fra den gamle boksestilen Muay Boran og våpenkunsten Krabi Kabong. Først i løpet av 1930- og 1940-tallet fikk thaiboksing sitt nåværende navn og felles sett med regler.

De siste 10 årene så har vi sett en stor økning av klubber som tilbyr Thaiboksing. Dette er fordi I Norge har det i flere år ikke vært lov å konkurrere i Thaiboksing (det har alltid vært lov å trene) på grunn av en Norsk lov som sa at det ikke var lov å konkurrere i idretter/kampsporter som tillate «knockouts» til hode, «knockout» er en vanlig måte å vinne på i en thaiboksing kamp, så derfor måtte de fleste reise ut av Norge for å konkurrere. Dette har de siste årene endret seg og det er nå lov å konkurrere og arrangere Amatør Thaiboksing konkurranser. Knockout til hode i Thaiboksing konkurranse er fortsatt ikke lov i Norge 2020.

Siden 2019 har amatørdelen av thaiboksing blitt organisert under Norges Kampsportforbund på lik linje som andre kampsportgrener (Kickboxing, Karate, Taekwondo, boksing osv.).

Her kan du se en video (språk på Engelsk) om Thaiboksing: https://www.youtube.com/watch?v=tvQf1YYmTqc&ab_channel=MartialArtsJourney

Utstyr

Utøverne trener gjerne i thaishorts og i en t-skjorte eller singelet, men man kan benytte de klær man ønsker.

Noen foretrekker trenings-tights eller joggebukse og det er helt greit.
Hos oss på Larvik Combat Center så er det viktig at alle føler seg komfortable så du bruker hva du vil av klær, men anbefaler vi å benytte thaishorts, eller shorts som sitter løst for vi trener mye på spark og knær.

Under en normal treningsøkt så benyttes leggbeskyttere, ankelstøtte, boksehansker, håndbandasjer, susp og tannbeskyttere.

Norske nettsteder man kan få kjøpt utstyr:
Fighter
Combat Corner

Utenlandske nettbutikker:
Yokkao

Kamp og konkurranse regler

Når du konkurrerer (og trener/Sparrer) i Thaiboksing så er det lov å treffe motstanderen hvor som helst unntatt i skrittet. Det er heller ikke lov å treffe oppå hodet eller i bakhodet. I Thaiboksing benyttes også klinsj, hvor utøverne bryter stående mot hverandre for å få motstanderen ut av balanse og komme i posisjon for å sette angrep med knær, albuer, spark, slag eller kast.

I dag så blir det holdt konkurranser i følgende klasser (Utøvere blir delt inn i egne herre og dameklasser, aldersbestemte klasser og vektklasser):

  • Junior/Ungdom
  • D-Klasse (Lettkontakt)
  • C-Klasse (Fullkontakt med begrensninger)
  • A og B klasse (Fullkontakt)

Larvik Combat Center er under NMTA (Norwegian Muay Thai Associations) og IFMA (International Federation of MuayThai Associations).


IFMA: https://www.ifmalive.com
NMTA: http://www.nmta.no

For å lese om konkurranse regelverket gå hit: Regelverk i thaiboksing

Muay thai contenders

Larvik Combat Center holder 2-3 årlige stevner/konkurranser i Muay Thai i alle type vekt, dame/herre og nivå klasse.

De siste årene har fler og fler utøver kommet fra hele Skandinavia for å være en del av dette. Vi er svært nøye på «match-making» slik at alle kan føle seg trygge for å få en rettferdig kamp.
Vi henter også inn profesjonelle ringdommere og vi har alltid en lege på plass.

Hvis du kunne tenke deg å være en del av dette så har vi alltid behov for både ringdommer og poengdommere.

Send oss en melding eller ta kontakt med Christopher Heum via Facebook: https://www.facebook.com/christopher.heum/